"Sinjal për Shqipërinë", liqeni i Ohrit rrezikon statusin e mbrojtjes nga UNESCO

Aktualitet

"Sinjal për Shqipërinë", liqeni i Ohrit rrezikon

Pas By pass-it të Gjirokastrës, i tërhiqet vëmendja Shqipërisë për  Liqenin e  Ohrit, ku Shqipëria vetëm dy vite më parë arriti ta anëtarësonte  në UNESCO, Ndryshe nga Maqedonia e veriut që e gëzon statusin prej 40 vitesh.

Komiteti i “UNESCO”-s për Trashëgiminë Botërore, ne projekt rezolutën e sesionit të 44 që po zhvillohet në Kinë në faqen 78 pika 11 ka vendosur të regjistrojë Trashëgiminë Natyrore dhe kulturore të rajonit të Ohrit( Shqipëri, Maqedoni e veriut) në listën e trashëgimisë Botërore në rrezik .

Ky është një sinjal  për Shqipërinë që të  rishikoi Planin  e Menaxhimit të rajonit  si dhe ndërtimet e planifikuara në këtë zonë  deh parkun ujor në Drilon.

Pjesa e liqenit të Maqedonisë së veriut është u pranua në Listën e Trashëgimisë Botërore në vitin 1979, fillimisht si pasuri natyrore, dhe një vit më vonë si pasuri natyrore dhe kulturore.  Edhe Maqedonisë së Veriut i është tërhequr vëmendja që të ketë kujdes me ndërtimet në këtë zonë si dhe mbrojtjen e mjedisit.

Liqeni i Ohrit  është  listuar  si një  ndër 3 liqenet më të vjetra në botë,  ku kthjelltësia e ujit, harmonizimi i relievit malor me liqenin, vlerat e shumta arkeologjike kanë bërë që sipas specialistëve ai të klasifikohet si një pasuri natyrore dhe kulturore. Në bregun e liqenit shtrihen tre qytete të mëdha: Ohri dhe Struga në Maqedoni dhe Pogradeci në Shqipëri. 

ME TE LEXUARAT